در ادامه مطلب شما رو با این شهر بیشتر آشنا میکنیم.
به دلیل وسعت و فاصله زیاد جاذبه های استان سیستان و بلوچستان از هم، بهتره یک سفر مستقل و چند روزه به اونجا داشته باشین. این استان در جنوب شرقی ایران واقع است و جز بزرگترین استان های کشوره و نزدیک 11 درصد ایران را در بر داره. سیستان شامل زابل و شهرهای اطرافش است و بلوچستان بقیه شهر ها از زاهدان تا چابهار را در بر میگیره.
سیستان و بلوچستان 1100 کیلومتر مرز با کشورهای پاکستان و افغانستان و 300 کیلومتر مرز آبی با دریای عمان داره و به دلیل قرار گرفتن در موقعیت راهبردی و ترانزیتی از اهمیت بالایی برخورداره، به ویژه بندر چابهار که تنها بندر اقیانوسی ایران و آسانترین و بهترین راه دسترسی کشورهای آسیای میانه و آبهای آزاده.
مردم استان سیستان و بلوچستان از قومیت های بلوچ و زابلی هستن و به زبان های بلوچی و زابلی و با لهجه های متفاوتی صحبت میکنن. از نظر آب و هوایی دارای آب و هوای گرم و خشکه، با این وجود کوهستان و جنگل هم در این استان دیده میشه. زاهدان مرکز این استانه.
بلیط اتوبوس زاهدان از مبدا های مختلف رو میتونین در سایت پایانه ها بخرین.
قوم بلوچ یکی از اقوام اصیل ایرانی
وجود آثار تاریخی و باستانی همچون کوه مهرگان در سراوان و آتشکده های دهانه غلامان در سیستان و آثار به جا مانده از تمدن های باستانی دامن و اسپیدژ ایرانشهر همگی حکایت از این داره که قوم بلوچ یکی از اقوام ایرانی است و دارای آداب و رسوم ویژه و دیدنی هستن که از ایران باستان در این منطقه به جا موندن.
یکی از آئین ها ومراسم بجا مونده از ایران باستان، مراسم جشن بهارگاه و عید نوروزه که در بین همه اقوام ایرانی به عنوان آئین کهن ملی و باستانی با تفاوت های کمی رواجه. بلوچ ها هم مانند اقوام دیگر ایرانی، به مناسبت نوروز جشن های ویژه ای دارن.
آیین جشن بهار چرانی
بیشتر این رسم و رسوم ها مربوط به نوروز و بهار که در اصطلاح محلی به آن بهار گاه و نوکین روچ به معنی نوروز میگن.
یکی از آیین های ویژه عید نوروز در منطقه سر حد، چیدن پشم گوسفندان و آراستن و رنگ کردن پشم و شاخ گوسفندانه. و در روز اول بهار همه گوسفندان را با بستن زنگوله در گردن و پای آنها به چراگاه می برن و بهار چرانی را جشن می گیرن.
از آیین های دیگه ی این منطقه مراسم هلک لویی یا گدام لویی به معنی خانه تکانی یا جابجایی مکان سکونت و جابجایی سیاه چادر ها از منطقه زمستانی به منطقه و چراگاه بهاری و تابستانی است که در روزهای بهار برای اینکه به منطقه ای که برای چرای گوسفندان مناسب و چراگاه بهاری آن طایفه است، جابجا میشن. به این ترتیب در آیینی ویژه، سیاه چادرها را از منطقه سکونت پیشین جمع میکنن و با اجرای مراسم ویژه، یعنی تمام افراد قبیله در یک حلقه دایره ای و خواندن آواها و آوازهای ویژه توسط زنان که در اصطلاح محلی لیکو میگن با پیام های خدافظی به امید برگشت در سال بعد و نیایش برای سردار و ریش سفید قبیله و اجازه گرفتن از او برای حرکت به سمت چراگاه و مکان جدید بهاری حرکت میکنن.
پس از رسیدن به منطقه جدید و چراگاه بهاری دوباره همه دایره وار حلقه میزنن و با اجرای مراسم و جشن بهار و اجرای آوازهای دسته جمعی و آواهای مخصوص توسط زنان و لیکو با پیام های شاد و توصیف چراگاه و طبیعت سبز آن و ستایش سردار و ریش سفید طایفه شروع به برپایی سیاه چادرها میکنن.
روز اول بهار تمام کره و خامه هایی را که به روش سنتی تهیه کردن به روش محلی با آتش و سه پایه و دیگ ویژه به روغن حیوانی تبدیل میکنن و تفاله و ته مانده خامه و کره رو با آرد گندم و ذرت خرد شده و خرمایی که از طرف دوستان و آشنایان مکرانی به عنوان هدیه نوروزی عیدی فرستاده شده مخلوط کرده و حلوای ویژه درست میکنن که مقداری از این حلوا رو به عنوان عیدی برای دوستان مکرانی خودشون میفرستن. مردم بلوچ از تغییر موسم طبیعت درس گرفته و گذر عمر رو با پند و اندرز در مراسم قصه خونی درو آتش چلدان در شبهای بهاری برای فرزندان و کودکان خود بیان میدارن.
در هنگام بهار کوه تفتان استوار و سر بلند و پایدار به تماشای طبیعت زیبا و سر سبز روستاهای اطراف و چشمه ساران زلال خود نشسته و پذیرای مهمونای نوروزی است.
فرصت رو از دست ندین، همین الان بلیط اتوبوس خودتون رو در سایت پایانه ها خرید کنین و به زاهدان سفر کنین.