ترمینال جنوب قدیمی ترین و اولین ترمینال ساخته شده در ایران است و پس از آن در سال های بعد پایانه غرب، شرق، بیهقی در تهران تاسیس شدند. هم زمان در شهر های بزرگ کشور نیز شروع به احداث پایانه های مسافربری شد.
کلنگ ترمینال جنوب در سال 53 زده شد و محوطه سازی آن تا سال 59 انجام شد. اما ساختمان مرکزی ترمینال که هم اکنون شرکت ها در آن مستقر هستند، هنوز تمام نشده بود. کلیه ی شرکت های حمل و نقل مسافربری که در تهران مستقر هستند، در هسته بیرونی ترمینال میز و صندلی گذاشتند و در فضای باز مستقر شدند و همانجا شروع به فعالیت کردند. مدیران شرکت های مسافربری پس از استقرار در ترمینال، نشست هایی با شهرداری تهران گذاشتند و قرار بر این شد که شهرداری تهران، ترمینال جنوب را به مبلغ 64 میلیون تومان خریداری کند که این موضوع به نتیجه نرسید. هدف از انتقال شرکت های مسافربری به ترمینال جنوب این بود که از ترافیک شهر کاسته شود.
این شرکت ها تا قبل از این در اقصی نقاط شهر تهران از باب همایون گرفته تا ناصر خسرو، مولوی، شوش، ری، سپه، چراغ گاز، فردوسی، ولیعصر و ... پراکنده بودند.
جهت خرید بلیط اتوبوس از ترمینال جنوب کلیک کنید.
شرکت های بدون اتوبوس
در آن زمان 53 شرکت مسافربری در شهر تهران فعالیت می کرد. اولین شرکت مسافربری شهر تهران در سال 1302 در سبزه میدان با نام اتوسیر رمضانی راه اندازی شد و تا قبل از انتقال به ترمینال جنوب در همین منطقه فعال بود اما بعد از اینکه قرار شد شرکت های مسافربری به ترمینال منتقل شوند. تمام این 53 شرکت از قدیمی ترین تا جدید ترین شرکت، در هر کجای تهران که بودند عازم ترمینال شدند.
استقرار در ترمینال جنوب
خلاصه، شرکت های مسافربری با تمام سرگذشتی که داشتند در ترمینال جنوب مستقر شدند و شروع به فعالیت کردند. شرایط آن زمان هم به گونه ای بود که مملکت، جو خاص و ویژه ای داشت. وقتی هیات مدیره شرکت های تعاونی شکل گرفت، اغلب مدیران شرکت های تعاونی، عضو هیات مدیره هم بودند. اما بعد از انتقال شرکت های مسافربری به ترمینال جنوب، قرار شد که این 53 شرکت، تبدیل به 17 تعاونی شوند. علت این مورد هم این بود که سازه ترمینال جنوب، یک بانک پیش بینی شده بود و تعدادی تعاونی. بنابر این باید هر چند تا شرکت با هم ادغام می شدند و یک تعاونی را تشکیل می دادند. علت چینش تعاونی ها از شماره یک تا هفدهم به این صورت بود که هر کدام از شرکت ها که زودتر از بقیه موفق شدند تشکیل تعاونی بدهند، تعاونی شماره یک را تشکیل دادند و همینطور به ترتیب هر تعاونی جدیدی که ثبت شد، شماره های بعدی را به خود اختصاص دادند.
بنابراین تعاونی شماره هفده، آخرین و جدید ترین تعاونی شرکت های مسافربری است.
تشکیل شرکت های تعاونی از مهر ماه 59 آغاز شد و به مرور از تعاونی شماره یک تا هفده در تاریخ های مشخص، به ثبت رسیدند. به تدریج ساختمان اصلی ترمینال جنوب هم ساخته شد و این شرکت های مسافربری از محوطه به داخل ساختمان منتقل شدند. عدد یک تا هفده تعاونی ها که شکل گرفتند شرکت های مسافربری کل ایران طرف قرارداد این تعاونی ها شدند و در کل ایران ما عدد یک تا هفده را داشتیم و خیلی زیباست که در بغل نویسی اتوبوس های شرکت تعاونی در کل ایران، عدد یک تا هفده به چشم میخورد. شرکت های تعاونی، یک شبکه خوب و منظم و بی نظیر هستند که در سطح میهن اسلامی مسافر جابجا میکنند.